Już od pewnego czasu było wiadomo, że czeka nas rewolucja jeśli chodzi o etykiety kupowanych przez nas produktów. Zmiany jak najbardziej na lepsze, poniżej kilka informacji co i jak się zmieni.
Źródło: tvn24
Inspekcja Handlowa skontrolowała najtańsze produkty spożywcze. 13 grudnia wchodzi w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Etykiety żywności oferowanej konsumentom w opakowaniach muszą być czytelne, nieusuwalne, zrozumiałe, nie mogą wprowadzać w błąd i pomijać istotnych informacji.
Co zostanie wprowadzone w związku z nowymi przepisami? Główne zmiany to: większa czcionka, wyraźna informacja o alergenach, oraz data zamrożenia żywności.
Minimalna wielkość czcionki na etykiecie ma wynosić 1,2 mm, a na bardzo małych opakowaniach – 0,9 mm. Na etykiecie powinny znaleźć się m.in. takie informacje jak: nazwa (ale nie wymyślona przez przedsiębiorcę, tylko wskazująca na rodzaj produktu), wykaz wszystkich składników (wraz z alergenami oraz dodatkami do żywności), zawartość netto, data minimalnej trwałości (albo termin przydatności do spożycia), warunki przechowywania lub przygotowania, dane producenta.
W przypadku alergenów – etykiety muszą informować o rodzaju składnika powodującego alergię, który musi być wyróżniony np. napisany inną czcionką, kolorem, na innym tle. W przypadku produktów sprzedawanych luzem – informacje o alergenach powinny znaleźć się na wywieszce przy produkcie.
Na pierwszym miejscu na etykiecie musi znajdować się składnik, którego w produkcie jest najwięcej. Artykuły jednoskładnikowe np. masło, mleko, nie muszą mieć wykazu składników.
Jeżeli produkt zawiera składniki, których zazwyczaj nie spodziewamy się w danych produktach, będzie o tym informować napis na opakowaniu znajdujący się obok nazwy. Np. „pasztet drobiowy z tłuszczem roślinnym” lub „pizza z produktem seropodobnym”.
Określenie kraju lub miejsca pochodzenia produktu. Etykieta musi informować skąd pochodzi produkt, jeśli szata graficzna albo informacje w oznakowaniu mogłyby konsumenta wprowadzić w błąd.
Woda w surowym mięsie i rybach wyglądających jak sztuka mięsa, czy filet – gdy jest jej więcej niż 5 proc. masy produktu, to zgodnie z nowymi przepisami – będziemy o tym poinformowani.
Gdy do mięsa lub ryby dodano białko zwierzęce, to nazwa produktu, a nie tylko wykaz składników, musi o tym informować. Znajdziemy wtedy np. takie zdanie: „kotlet z dorsza z dodatkiem białka wieprzowego”, „polędwica wołowa z dodatkiem białka wieprzowego”. Na etykiecie powinna znaleźć się także informacja o dacie zamrożenia mięsa i ryb.
Żywność w Internecie – w tym kanale sprzedaży to właściciel strony internetowej przed zakupem musi zadbać o prawidłowe poinformowanie konsumentów o składzie produktu. Czyli musi dostarczyć takich samych informacji, jak sprzedawca w sklepie tradycyjnym. Rozporządzenie zaczyna obowiązywać od 13 grudnia.
2024 © CBM test. ALL Rights Reserved.